UEFA - Det styrende organ for fodbold i Europa

Den Europæiske Union af Fodboldforbund, eller UEFA, er det styrende organ for fodboldsporten i Europa. Den organiserer UEFA Champions League, som anses for at være den vigtigste konkurrence i europæisk fodbold.

Det er en konkurrence for topklubber fra hele kontinentet. Vinderen af turneringen bliver kåret som Europas mestre.

UEFA er det styrende organ for europæisk fodbold.
Union of European Football Associations (UEFA) er det styrende organ for fodbold i Europa. Den repræsenterer de nationale fodboldforbund i Europa, afvikler nationale og klubkonkurrencer og kontrollerer præmiepenge, regler og medierettigheder til disse konkurrencer.

UEFA arrangerer UEFA Champions League, som er den mest populære klubkonkurrence i verdens fodbold. Siden starten er konkurrencen vokset til at omfatte hold fra hele verden.

Ud over Champions League afholder UEFA også UEFA Cup og UEFA Super Cup.

Hvert af de 53 medlemsforbund har et bestemt antal klubber, som de har lov til at deltage i Champions League. Dette antal er baseret på UEFA-koefficienterne for de enkelte forbunds klubber i de foregående fem Champions League- og UEFA Cup/Europa League-sæsoner.

UEFA offentliggjorde for nylig planer om at reformere kvalifikationsprocessen til Champions League. I henhold til disse forslag vil der blive reserveret to ekstra pladser til klubber med en høj UEFA-koefficient baseret på deres præstationer på kontinentet.

Den organiserer UEFA Champions League

UEFA arrangerer UEFA Champions League (UCL), som er den mest elitære konkurrence i europæisk fodbold. Den afholder også UEFA Cup, som er en andenrangs-turnering.

UEFA Champions League består af 16 hold, der er inddelt i fire grupper af tre, hvor hver klub spiller to hjemme- og to udekampe i en runde. De to bedste hold i hver gruppe går videre til knockoutrunderne.

I sæsonen 2021-22 afskaffede UEFA den såkaldte "reglen om udebanemål" i alle kampe med to kampe, hvilket betød, at alle mål scoret af det gæstende hold i både hjemme- og udekampen talte dobbelt, hvis det samlede resultat endte lige.

Tidligere havde det været almindeligt, at holdene havde parkeret bussen i den første kamp, hvilket gav dem en ulempe senere hen. Det var ikke godt for sporten, og der blev indført en ny regel for at sikre, at returkampen blev spillet med lidt mere spænding.

Det arrangerer UEFA Cup'en

UEFA arrangerer UEFA Cup, som er en klubkonkurrence, der spilles mellem vinderne og nummer to i de nationale ligaer i Europa. Turneringen blev spillet første gang i 1971 og er en af de fire UEFA-konkurrencer.

Den afholdes hvert år på forskellige stadioner og transmitteres af UEFA's partner-tv-kanaler i USA, Storbritannien og Australien. I denne sæson afvikles den på det olympiske stadion i Helsinki, Finland, som også er hjemsted for finalen i UEFA Women's World Cup.

UEFA Cup er en turnering, som har givet mange berømte klubber, herunder Bayern München, Real Madrid, Liverpool og Juventus. Den har også haft nogle mindre hold som Bastia, Ipswich Town og FC Twente blandt vinderne og andenpladserne.

UEFA Cup arrangeres af UEFA i samarbejde med de 55 medlemsforeninger. Den administreres af House of European Football i Nyon i Schweiz.

Den arrangerer UEFA Super Cup

UEFA Super Cup er indledningen på den nye europæiske sæson og er en begivenhed, som vinderne af UEFA Champions League og UEFA Europa League deltager i. Det er en af de sværeste kampe at kvalificere sig til, da et hold skal vinde begge konkurrencer for at sikre sig en plads i finalen.

Den spilles over to runder, én på hver klubs stadion, undtagen under særlige omstændigheder (f.eks. i 1991, da Røde Stjerne Beograd ikke fik lov til at spille returkampen i deres hjemland Jugoslavien). Fra 1998 og fremefter har Super Cup været en enkelt kamp, der afvikles på et neutralt sted, med to perioder på 45 minutter og en ekstra periode på 15 minutter i tillægstid, hvis det er nødvendigt.

Vinderen af konkurrencen kåres som UEFA-mester. Tidligere har Barcelona, Real Madrid og Milan vundet trofæet fem gange hver.


 


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>