Hvorfor er pinsen altid en søndag?

Vidste du, at pinsen er en søndag? Det er en flytbar fest i den kristne kalender og en jødisk højtid. Men hvorfor er det altid en søndag? Og hvad er traditionerne omkring denne højtid? Det vil du finde ud af i denne artikel. Her er et par grunde.

Pinsen er en bevægelig højtid

Pinsen er en bevægelig fest i den kristne kirke. Den markerer Helligåndens nedstigning over apostlene og forskellige efterfølgere af Jesus Kristus. Pinsefesten er en helligdag i lande som Antigua og Barbuda, Bahamas, Barbados, Saint Lucia, Saint Kitts og Nevis og Salomonøerne.

Pinsedagens varighed varierer alt efter kristendomsgren og land. Nogle trosretninger fejrer festen i hele 50 dage efter påske, mens andre kun fejrer den i to dage. Flere andre faktorer kan påvirke, hvor længe pinsen varer. I den ortodokse kirke er pinsen det tredje glorværdige mysterium, som markerer formålet med Kristi komme til verden.

Selv om pinsen er en flytbar fest, rangerer den under Pascha. Den finder sted på en søndag ti dage efter påske. På denne dag bliver apostlene fyldt med Helligånden, som får dem til at tale mange sprog og modtage mange andre åndelige gaver. Ifølge Bibelen forudsagde Jesus begivenheden, inden han steg op til himlen. Det er også en af de vigtigste højtider i den kristne kirke.

Den falder på en søndag

Pinsefesten er en af de vigtigste kristne helligdage, selv om den har mistet en del af sin bibelske betydning. Selv om denne dag mindes fremkomsten af den nytestamentlige kirke, fejrer mange kristne den på en anden dato. Pinsedag er en helligdag, der blev indført i den katolske kirke fra hedenske traditioner, og den fejres ofte på samme dag som pinsedag.

Mange kristne mener, at navnet søndag er opstået, fordi Jesus opstod fra de døde om lørdagen, men det kan ikke bevises. Ordet søndag stammer fra det latinske ord dominica, som betyder "Herrens dag". Denne definition er baseret på Oxford Dictionary og Wikipedia. Landet Dominica ligger i de vestlige Vestindiske Øer, hvor Columbus først opdagede det i 1493.

Det er en kristen helligdag

Pinse er en kristen helligdag, der fejres halvtreds dage efter påske. Den er opkaldt efter Helligåndens komme. Begivenheden fandt sted halvtreds dage efter påske og var betydningsfuld for det gamle Israel, da den var kendt som "Førstegrødfesten". Selv om påsken er en bevægelig højtid, og datoen varierer hvert år, er pinsen en fast helligdag, der er centreret om den dato, hvor påsken falder.

Pinsens historie går tilbage til dagene efter Kristi opstandelse. Den omtales ofte som kirkens fødselsdag, da den markerer den dag, hvor apostlen Peter for første gang prædikede for den første gruppe troende. I den tidlige kirke var apostle og troende forenet af et fælles sprog og en fælles iver efter at prædike. Præsterne er også traditionelt klædt i røde klæder, som symboliserer Guds kærligheds flammende ild og de ildtunger, der dalede ned over apostlene.

Det er en jødisk fest

Den jødiske pinsefest var oprindeligt en høstfest eller en førstefrugtfest. Den blev traditionelt fejret i slutningen af Omer, de syv uger efter den første kornhøst. Pinsen blev også traditionelt fejret som en dag, hvor man fejrede Guds nådefuldhed over for sit folk. Det var også en tid for det jødiske folk til at mindes deres pagt med Noa og kong Davids fødsel.

Denne fest har en stor religiøs betydning, men fejres ikke i stor stil. Dette står i skarp kontrast til den jødiske helligdag Hanukkah, som fejres i stor stil, men som i høj grad er sekulær. I liturgiske kirker følger de tilbedende en fastlagt rækkefølge for at fejre højtiden. I ikke-liturgiske kirker er gudstjenesten mere uformel og mindre skriftlig.

Det er en helligdag

Pinse er en meget vigtig dag for kristne og fejres ofte i en række lande. I den vestlige verden fejres pinsen normalt på en søndag. I nogle østeuropæiske lande fejres pinsen dog om mandagen. I lande som Grækenland, Rumænien, Danmark og Estland er pinsen en helligdag. I Sverige er pinsen dog ikke en helligdag. I de østlige ortodokse kirker er pinsen en national helligdag den 6. juni.

I den kristne religion er pinsen det tredje glorværdige mysterium i den hellige rosenkrans og en dag, hvor man fejrer opstandelsen. I pinsen deltager de ortodokse kristne i natgudstjenester lørdag før pinsesøndag.


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>