Hard rock og metal

Hard rock og metal er en musikgenre, der startede som en musikstil, der primært blev spillet af mænd, men i 1980'erne begyndte musikken at udvikle forskellige undergenrer og blev mere aggressiv. De tidlige albums af bands som Van Halen og Metallica indeholdt ofte hård rockmusik.

Heavy metal er mere aggressiv end hard rock

Heavy metal er en form for rockmusik, der indeholder tunge guitartoner, forvrængede guitarer og andre aggressive lyde. Den er også hurtigere end hard rock. Teksterne i nogle metalgenrer kan indeholde stødende bigotteri, kvindehad og vold.

Heavy metal er blevet undersøgt af forskere for at lære mere om musikkens indvirkning på lytternes adfærd. Nogle undersøgelser viser, at det kan øge aggression, stofmisbrug og antisocial adfærd. Andre viser, at den kan have en positiv indvirkning på folks følelsesmæssige velbefindende.

Heavy metal-fans er ofte kendt som "metalheads". De er kendetegnet ved en besættelse af musik. De kan endda udvikle en dogmatisk holdning til genren.

I nogle tilfælde kan folk, der er heavy metal-fans, udvikle personlighedsforstyrrelser som f.eks. skizoid personlighedsforstyrrelse eller alvorlig psykotisk sygdom. Disse typer af sygdomme kan ændre den måde, som en person reagerer på metalmusik.

Andre undersøgelser har vist, at heavy metal-lyttere er mere tilbøjelige til at tilsidesætte samfundsnormer og være impulsive. Desuden er de mere tilbøjelige til at tilsidesætte andres rettigheder. Dette har konsekvenser for behandlingen af fans.

Heavy metal morfede sig i undergenrer i 1980'erne

Heavy metal har en række forskellige undergenrer. Nogle af dem omfatter glam metal, power metal og dødsmetal. Disse bands inkorporerer ofte rapsodisk sang, episke fortællinger og symfoniske klangfarver. De har også fået en stærk fanbase i Sydamerika.

I 1980'erne førte fremkomsten af glam metal til en opdeling inden for metalmiljøet. Metalheads var ivrige efter at definere deres bands og forsvare dem. Mange af dem var dristige og provokerende. I denne periode bar de sort tøj, armbånd med nitter og patches med truende billeder.

De tidlige heavy metalbands var påvirket af bluesrock og amerikansk psykedelisk rock. Bands som Black Sabbath, Deep Purple, Iron Maiden og Judas Priest var blandt de første til at tage denne nye lyd til sig.

Heavy metal-scenen voksede i begyndelsen af 1970'erne. Efterhånden som disse grupper nærmede sig emnerne med mere pomp og virtuositet, udviklede musikken sit eget særprægede sprog. Denne musik er højere og mere aggressiv end almindelige rocksange, og den anvender billeder af magt og mørke til at behandle livets problemer.

Van Halens tidlige album indeholdt hård rockende musik

Da Eddie Van Halen dannede sit band i midten af 1970'erne, var den hårde rockscene i Los Angeles relativt stagneret. Ikke desto mindre var Van Halen med til at genoplive hard rock. Deres lyd, der kombinerer fræk vokal med hård rock, banede vejen for fremtidige generationer af rockkunstnere.

Det første Van Halen-album blev udgivet i 1970. Det betragtes som et af de bedste debutalbum nogensinde. Det var dog ikke det album, der fik bandet i rampelyset.

Den mest berømte Van Halen-sang er nok 'Eruption'. Dette instrumentale nummer bragte Eddie direkte til toppen af listen over rockens guitarguder.

Ud over sangen havde Van Halen også en solid rekord af liveshows. I midten af 90'erne nød bandet en støt strøm af succes. Alligevel var der tidspunkter, hvor bandet gik måneder uden at udgive en ny sang.

I bandets storhedstid spillede de seks sæt om aftenen på Gazzarri's, en lille klub på Sunset Strip. Efter showet underskrev de en kontrakt med Warners, der var hjemsted for Black Sabbath og Deep Purple.

Kvinders "læsning" af hard rock og metal

Kvinders læsninger af hard rock og metal fokuserer ofte på stereotyper og myter. Feministiske skrifter om rockmusik har imidlertid givet ny indsigt i genren. Forfatterne har påpeget, at kvinder kan være velformulerede omkring deres musikalske præferencer, og at deres lytteglæde er afgørende for at forstå, hvordan genren fungerer.

I Gender, Metal and the Media undersøger Rosemary Hill, hvordan kvinder engagerer sig i hard rock og metal. Hun argumenterer for, at kvinders interesse for musikken skyldes deres egne erfaringer snarere end de mandlige sexistiske stereotyper.

Hill har foretaget interviews med 19 kvindelige metalfans i England. Hun har også studeret juni-brevsiderne i Kerrang! magazine fra 2000 til 2008. Det var hendes overbevisning, at brevene ville give et nyt perspektiv på hard rock og metal og kvinders erfaringer med genren.

Hills resultater fremhæver de måder, hvorpå medierne kan spille en kontrollerende rolle. Metal beskrives ofte som en drengeklub, men kvinders deltagelse i genren er steget eksponentielt i løbet af 2000'erne.


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>