De grundlæggende regler for fodbold

Hvis du ikke er bekendt med fodboldreglerne, bør du starte med at læse denne artikel. Det giver dig en idé om mållinjen, hjørnespark og sidelinjer. Der er mange flere regler, som du skal kende til spillet, men disse er de vigtigste. Når du har læst denne artikel, vil du kunne spille som en professionel. Ved slutningen af denne artikel burde du vide alt, hvad du har brug for at vide om fodbold.

Skud på mål

Der findes flere forskellige typer af skud på mål i fodbold. De kan resultere i et let mål for holdet eller et svært mål for modstanderen. Et målspark indebærer normalt, at angriberen får bolden på sin egen banehalvdel. Angriberen må ikke være i offsideposition under et målspark. For at kunne bruge denne type spark mod mål effektivt, skal det spillende hold koordinere deres spil og bevæge sig fremad i overensstemmelse hermed. En lang bold til angriberen kan tvinge det pressende hold til at trække sig tilbage mod deres eget mål mere her. En gennemgående bold til angriberen kan også bruges i denne situation.

Hjørnespark

De grundlæggende fodboldregler omfatter hjørnespark. Disse spark kan være en god måde at udnytte en pause i spillet og udløse et angreb på. Bolden sendes ind i straffesparksfeltet, hvor en holdkammerat kan dirigere den mod mål. Høje angribere og gode aflæggere tager ofte hjørnespark. Her er de grundlæggende regler for hjørnespark:

Sidelinjer

I foreningsfodbold, rugby league og rugby union kaldes linjen på begge sider af banen for sidelinjen. I mange andre sportsgrene kaldes sidelinjen også berøringslinjen. Hvis du aldrig har hørt om det, undrer du dig måske over, hvad det er. Lad os se nærmere på det. Der er mange forskelle mellem disse linjer, men de har alle det samme formål. De forhindrer spillerne i at være for tæt på hinanden.

Målstreger

Målstregerne spiller en vigtig rolle i fodboldkampe. Bolden kan rulle langs sidelinjen eller krydse mållinjen. Når bolden kommer ind i målet, anses den for at være i spil, indtil den rører målburet. Målstregen bruges også til at skelne mellem mål og hjørnespark. Spillet slutter, når et af holdene scorer et mål eller har det højeste antal point. Det hold, der scorer flest mål, vinder. Fodboldreglerne er forskellige, alt efter hvor du spiller.

Fejl

Der er mange forskellige former for forseelser, men de har alle at gøre med fysisk kontakt. Fejl kan omfatte kontakt under en tackling før kontakt med bolden, fastholdelse, spytte og forsætlig håndtering af bolden. Fejl er heller ikke tilladt for målmænd, som kun må røre bolden på banen. Nedenfor er nogle af de mest almindelige forseelser og deres definitioner.

Lovligheden af en advarsel til målmanden

Spillereglerne foreskriver, at en forseelse begået af en målmand påvirker kickeren. En målmand kan blive advaret for en række forseelser, herunder håndbold og boldtab. En anden forseelse, som kan give en advarsel, er ulovligt spil af bolden efter at spillet er genoptaget. Det foregående afsnit henviser til håndbold. Målmænd, der ikke holder bolden efter et frispark eller straffespark, får en advarsel, hvis de begår en forseelse for første gang, men for efterfølgende forseelser gives et gult kort.

Offside

Offside i fodbold er en forseelse, når en spillers krop er tættere på mållinjen end den sidste forsvarsspiller eller bolden. I FIFA's regelsæt står der, at en spiller er offside, hvis hans/hendes krop rører bolden, eller hvis bolden kommer i kontakt med en anden holdkammerat før den sidste forsvarsspiller. Desuden kan en spiller ikke anses for at være offside, når han eller hun tager et hjørnespark, indkast eller spark på mål.

Varighed af en kamp

Varigheden af en fodboldkamp kan variere alt efter konkurrencen. I nogle konkurrencer, som f.eks. VM, skal vinderen afgøres, og der kan derfor gå til forlænget spilletid. Ekstratid, også kendt som overtid, består af to perioder på 15 minutter hver. Afhængigt af konkurrencen kan dommeren acceptere at forlænge kampen, hvis begge hold er enige om det inden kampstart. Denne aftale skal dog underskrives, inden spillet starter, og skal være i overensstemmelse med konkurrencereglerne.

Målmandens hænder

De grundlæggende regler for fodbold og målmandens hænder siger, at målmanden ikke må røre bolden, før den er blevet fanget. En spiller har seks sekunder til at røre bolden, før han skal slippe den. Nogle målmænd er dog kendt for at holde bolden i mere end seks sekunder og derefter tage den op igen. I sådanne tilfælde mister målmanden værdifuld tid og må derfor ikke udføre følgende handlinger


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>